Margot Berkman | Dwaallichten van Orden-feest bij Lichtjesroute in Apeldoorn
21916
post-template-default,single,single-post,postid-21916,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-2.4.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Dwaallichten van Orden-feest bij Lichtjesroute in Apeldoorn

Op vrijdag 11 november is er vanaf 16.00 uur een tocht langs alle ‘Dwaallichten van Orden’, zeven bronzen beelden gemaakt door kunstenaar Margot Berkman. Deze beeldenfamilie markeert door heel Orden plekken die door kinderen als belangrijke knooppunten worden ervaren. Door hun bijzondere vorm en plek dragen de beelden bij aan een betere beleving van de wijk.

Route Dwaallichten van Orden in Apeldoorn

Agenda 11 november 2016

 

De ‘Dwaallichten van Orden’ zijn ontstaan uit het samenwerkingsverband ‘GrOOt worden in Orden’. De gemeente wilde aandacht vragen voor de plekken waar kinderen blijkbaar extra goed moeten opletten in het verkeer of op straat. Markant kreeg de opdracht om binnen dit thema samen met lokale partners kunst in de wijk te realiseren. Het project heeft behalve een beeldenfamilie ook een mooie lokale samenwerking opgeleverd.

Om te zorgen dat de beelden goed in de beleving van de bewoners blijven heeft Mariella Koenders, projectleider Brede School, voor de scholen in Orden een duurzame les ontwikkeld. Deze kan jaarlijks gegeven worden zodat de kinderen het verhaal achter de Dwaallichten leren kennen. Ook kan hier een kunstzinnige activiteit of praktische workshop aan gekoppeld worden, samen met een wandeling langs de beelden. Dit jaar is er een aftrap: een feestelijke tocht langs de beelden op vrijdag 11 november, het Sint Maartensfeest. Dit is een lichtfeest waarbij kinderen traditioneel met lantaarntjes over straat lopen; een mooie aansluiting op het thema van de ‘goede’ Dwaallichten van Orden, die de mensen de weg wijzen.

‘De Dwaallichten van Orden’ hebben allemaal een eigen ambassadeur, die extra zorg en aandacht heeft voor het beeld. Niet letterlijk met een sponsje voor de glans en een harkje voor het gras, maar voor de sociale inbedding. Zij waren de afgelopen maanden met mensen in de wijk en in Apeldoorn in gesprek, zodat iedereen de beelden leert kennen. Op www.markantapeldoorn.nl zijn hun ervaringen en verhalen te lezen. Zo krijgen de beelden ook via deze weg meer bekendheid in de wijk en in de stad. Op 11 november dragen de ambassadeurs het stokje over aan een nieuwe lichting. Zo ook buurtbewoner en theaterdocent Nienke Goossens. Zij zal deze middag de legende van de ‘Dwaallichten van Orden’ vertellen en haar stokje overdragen aan buurtbewoner Marjon Kleinleugenmors, tevens sociaal pedagogisch medewerker bij Stimenz.

Rond 17.30 uur komt de stoet bij het beeld op de Amsivarilaan. Vanaf hier lopen we naar de Asselsestraat waar buurtregisseur en ambassadeur Jan van Eijk met een aantal kinderen het laatste beeld aantikt. Hier eindigt de algemene tocht en begint een besloten deel, de jaarlijkse Sint Maartenstocht die traditioneel in het Sprengendorp gelopen wordt door de buurtkinderen. Van Eijk draagt zijn stokje over aan Sylvia Kraaijenhof, secretaris van de belangenvereniging Sprengendorp. Vanaf 17.45 vertrekken de kinderen vanaf het Sprengenhonk met hun zelfgemaakte Dwaallichten lantaarns om dit speciale lichtfeest te vieren. Dit keer vanaf een bijzondere locatie, het Dwaallicht dat het begin van het Sprengendorp markeert.

Het praktische gedetailleerde programma van deze middag is binnenkort te lezen op www.markantapeldoorn.nl. De jonge deelnemers die meelopen kunnen in de Dwaallichten iets vinden dat in te ruilen is voor een verrassing. Hoe dan ook is het een leuke, leerzame en lichtgevende tocht door Orden. Dus sluit gerust aan!