Margot Berkman | No Air Corona Oxygen Series Nieuw Dakota march 2020
24914
post-template-default,single,single-post,postid-24914,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-2.4.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

No Air Corona Oxygen Series Nieuw Dakota march 2020

 

Dit werk is gebaseerd op de bioluminescente kwaliteit van verschillende algen in de oceaan, een voortdurende inspiratiebron in het werk van Margot Berkman.

Nieuw Dakota presenteert hier met trots een selectie van inzendingen uit onze Corona-Archives. De Corona-Archives is het eerste initiatief in Nederland dat Covid-19 vanuit artistiek perspectief agendeert. Vanaf 15 maart delen kunstenaars, denkers en schrijvers hun verhaal en geven uiting aan sociale isolatie, zorg, boosheid, angst, wanhoop. De inzendingen geven blijk van dreigende ondertonen en hoe we die bedwingen met rede, humor, maatregelen en ons persoonlijke dagelijks leven. 

Corona verbindt ons allemaal: “Zijn brutaliteit maakt ons iets duidelijk dat we al wisten maar nog niet zo goed konden inschatten: op hoeveel niveaus we, overal, met elkaar verbonden zijn, en de complexiteit van de wereld waarin we leven, zijn sociale, politiek, economische maar ook interpersoonlijke en psychische samenhang.” (Paulo Giordano, In tijden van besmetting, maart 2020) De translokale verbondenheid van de wereld wordt zichtbaar in de stilstand. Die stilstand creëert een nieuw domein. Hoe krijgt dit nieuwe domein vorm en hoe zal corona ons leven veranderen? We willen dit moment waarop het individuele en het collectieve, ver weg en dichtbij, zo scherp geherdefinieerd worden niet voorbij laten gaan. 

Nieuw Dakota doet dit door de samenleving voor langere tijd te monitoren, te verbeelden en toch ook te vieren. Gelijk de pandemie, doorlopen we daarmee drie fasen: