Margot Berkman | Out of the Blue tentoonstelling in Tegelmuseum Otterloo 2012
22041
post-template-default,single,single-post,postid-22041,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-2.4.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Out of the Blue tentoonstelling in Tegelmuseum Otterloo 2012

Op uitnodiging van het Nederlands Tegelmuseum heeft beeldend kunstenaar Margot Berkman de expositie ‘Out of the Blue’ samengesteld, met het thema: ‘Tegels als inspiratiebron voor kunstwerken in de openbare ruimte’. Berkman blikt als gastconservator in de tentoonstelling terug op de beeindigde werkperiode 2000-2010 van kunstenaarsduo Berkman en Janssens.3 november 2012-3 maart 2013

De Gouden en Zilveren Eeuw als bronnen van inspiratie. De opening wordt verricht door professor dr. Johan ter Molen, bijzonder hoogleraar ‘Toegepaste Kunsten en Kunstnijverheid’ en oud-directeur van het Museum Het Loo en vindt plaats op zaterdag 3 november a.s. om 15.30 uur.

 

Een belangrijke reden voor de uitnodiging is dat in veel van de monumentale kunstwerken, 17de en 18de-eeuwse tegelontwerpen een voorname inspiratiebron vormden.

De afbeeldingen van deze Oudhollandse tegels, maar ook decoratieve knipsels en oudere kunsthistorische bronnen zoals middeleeuwse wandtapijten kregen een nieuw leven en samenhang in tegeltableaus en andere ensembles in de openbare ruimte. De bezoeker wordt in de tentoonstelling onder meer een uniek kijkje in de keuken gegund. Te zien zijn schetsen, maquettes en beelden, naast foto’s van de gerealiseerde werken. De fantastische gedecoreerde 17e Zeeuwse tegels met voorstellingen van de ‘Metamorfosen van Ovidius’ zijn inspiratiebron voor het ontwerp van Margot Berkman voor het kunstwerk voor Maasvlakte 2.