Margot Berkman | Koningsdamast 2013
21685
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21685,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-2.4.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Koningsdamast 2013

Aan tafel met Koning Willem-Alexander en Koningin Maximá – Koninklijk damast 2013

 

Het tafellinnen ‘Koningsdamast’ is vervaardigd ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013. Het is samen met een schitterend handgemaakt boek aangeboden aan het koninklijk paar tijdens een intieme ontvangst in het Cobra Museum op Koningsdag in Amstelveen.

 

Het Koningsdamast is in een beperkte oplage gemaakt. Het wordt verkocht in het TextielMuseum te Tilburg en via info@margotberkman.nl . Het boek ‘Koningsdamast’ (oplage 40 stuks) is opgenomen in de collectie van de Koninklijke bibliotheek.

 

‘Ik voel me zeer vereerd met deze opdracht. Ik houd ervan te werken in een traditie en laat me graag voor mijn monumentale kunstopdrachten inspireren door museale collecties als bron van kennis en historie. In het TextielMuseum heb ik samen met de vaardige vakmensen van het TextielLab dit koninklijke glanzende witte linnen geweven’.

 

De motieven van de sinaasappelboom, de kroon en de scepter, die ik eerder in het ontwerp van het sierhek voor de Koningsboom gebruikte, staan aan de basis voor het ontwerp van het koninklijke damast.
 Dineren gaat over samenzijn, verbindingen maken, over goede gesprekken in een ontspannen sfeer en over gezelligheid. Over de Koning en de Koningin sámen. Ik heb gezocht naar het verbindende motief om de invloed, liefde en passie van Koningin Máxima te verbeelden. Voor mij is dat de zon: als symbool uit het wapen van Argentinië, maar vooral omdat haar sterke persoonlijkheid warmte en passie uitstraalt. Zonder zon komt de bloesem niet tot wasdom. Samen met Koning Willem-Alexander geeft zij ons land een nieuwe en krachtige glans.
 Ik hoop dat het linnen Koningsdamast dat zal uitstralen”.

 

Wilt u ook dit boek lezen? Hieronder een link van de Nationale Bibliotheek

https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.392105861.html/koningsdamast/

Locatie

Cobramuseum, Amstelveen

Opdrachtgever

Textielmuseum Tilburg

Materiaal

Linnen damast

Publicaties

Design .nl

Category

Commissions, Exhibitions