Margot Berkman | Tentoonstelling Zeelong in de Vishal te Haarlem
22101
post-template-default,single,single-post,postid-22101,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-2.4.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Tentoonstelling Zeelong in de Vishal te Haarlem

ZEELONG

OMNIS VITAE EX MARE

 Van 12 november tot en met 11 december 2016 is in de Vishal te Haarlem de tentoonstelling Zeelong te zien. De tentoonstelling is samengesteld door de kunstenaar Margot Berkman. Ze heeft zich laten leiden door de vraag ‘wat geeft U lucht en wat beneemt U de adem?’

 

De feestelijke opening wordt verricht door Kees van Twist, voormalig directeur van het Groninger Museum, op zondag 13 november om 16.00 uur. Dichter Pieter Boskma draagt voor uit eigen werk. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

 

Maar liefst 54 % van de zuurstof in de lucht wordt geproduceerd door zeewier en algen. Daarmee zijn zij essentieel voor ons bestaan. Die wetenschap levert beeldend kunstenaar Margot Berkman inspiratie voor haar intrigerende kunstwerken. Zeewier vormt de bron voor de ZEELONG- mobiles die zij maakte voor deze tentoonstelling; zij ademen vrij in de ruimte.

 

De fascinatie voor de zee en lucht vormen ook in de oorsprong van de kunstwerken die de ‘zeelongen’ omringen. In het werk ‘Icarus’ van Stefano Baroni lossen ijle lichamen, gebaseerd op mythologische voorstellingen uit onder andere Pompeï, op in de zee. Marina Višić laat met ‘Magla’ duizenden gekleurde draden een onwaarschijnlijk zacht landschap ontstaan waarin ruimte en lucht de hoofdrol spelen. In het midden van de Vishal kun je op het strand je oor te luisteren leggen bij ‘Zomersprookjes’ van Bruno Doedens/SLeM: vijf glazen schelpen betoveren je met hun verhalen over de zee..

 

Zeewier is ook inspirerend voor culinair genot. Tijdens de opening kunt u vers zeewier proeven, geserveerd door Atlantica.

De oorsprong voor de tentoonstelling ligt in de verbinding tussen de Vishal en haar sponsor het Spaarne Gasthuis.

Gastcurator:                                       Margot Berkman

Met speciale dank aan:                    Kees van Twist, John Petri, Annelien Kers, Wendy Tjalma, het Spaarne Gasthuis, Fine Arts Magazine Tableau, Agnes van Dijk, Hortimare, Sylvia Dornseiffer.

Fotografie uitnodigingskaart:        Ronald Brakel